Είναι εύκολα ή δύσκολα τα Τουρκικά;
Ας δούμε κάποια χαρακτηριστικά της Τουρκικής…
1. Τα Τουρκικά γεννήθηκαν στην Κεντρική Ασία και ανήκουν στην Ουροαλταϊκή οικογένεια γλωσσών. Τα Φινλανδικά και τα Ουγγρικά αποτελούν «μακρινούς συγγενείς» των Τουρκικών.
2. H δυσκολία των Τουρκικών έγκειται στη διαφορετική δομή της γλώσσας από τις ινδοευρωπαϊκές γλώσσες που ξέρει ο μέσος Έλληνας μαθητής (Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά κλπ). Με το που συνηθίσει ο μαθητής τη δομή των Τουρκικών η εκμάθησή της γλώσσας διευκολύνεται σημαντικά.
3. Τα Τουρκικά θεωρούνται «συγκολλητική» γλώσσα. Αυτό σημαίνει ότι οι προθέσεις, καταλήξεις πληθυντικού, κτητικές καταλήξεις κλπ συγκολλούνται στα ουσιαστικά, τα επιρρήματα ή τις αντωνυμίες σχηματίζοντας νέες λέξεις. Επομένως πολλές Τουρκικές λέξεις είναι σύνθετες και γι’ αυτό με μία λέξη και τις κατάλληλες καταλήξεις έχουμε πολύ περισσότερες. Έτσι με 2000 λέξεις ο μαθητής μπορεί να συνεννοηθεί σε ικανοποιητικό βαθμό
4. Εξαιτίας του φαινομένου που εξηγήσαμε πολλές Τουρκικές λέξεις είναι σύνθετες και γι’ αυτό με μία λέξη και τις κατάλληλες καταλήξεις έχουμε πολύ περισσότερες. Έτσι με 2000 λέξεις ο μαθητής μπορεί να συνεννοηθεί σε ικανοποιητικό βαθμό.
5. Τα Τουρκικά περιλαμβάνουν πολλά δάνεια από τα Αραβικά και τα Περσικά. Άλλωστε μέχρι το 1928 γραφόταν με το Αραβικό αλφάβητο. Είναι πολλά και τα δάνεια από τα Τουρκικά στην Ελληνική γλώσσα: manav (μανάβης), kasap (χασάπης), boya (μπογιά), tencere (τέντζερης), kapak (καπάκι) είναι μόνο λίγες από τις εκατοντάδες τουρκικές λέξεις στα Ελληνικά.